The Life Changer by Khadija Abubakar Jalli – Chapter by Chapter Summary, Questions and Answers

Welcome to The Life Changer Summary, Possible Questions and answers.

For You:

Here, you will see the JAMB novel summary, possible questions and answers 2022. The summaries, questions and answers are according to chapters.

You can still read the summary and pass without reading the main novel. But, one disadvantage is that you may not score high in English language. So, to enhance your performance in the use of English, I recommend you Read the Complete Novel. You can finish within a day.

To make it easier for you, it is available in different Chapters.

Chapter 1

Chapter 2

Chapter 3

Chapter 4

Time and place of the story in The Life Changer by Khadija Abubakar Jalli

Read Names of Characters and Their Roles in “The Life Changer”

The Life Changer summary Chapter 1

While the family waited for Dad, Mr. Esquire, who was a banker and closes by 5pm each day, Omar, the first child and the only son was not around. Ummi, mother of the family was outside while the other three children, Jamila, Teemah and Bint were inside telling stories.

Omar was the first child and only son. Teemah was the second child and the first daughter. Jamila was the third child and second daughter. While, Bint was the last child and the third daughter. That means, the family had four children, a boy and three girls.

As they were still waiting for Dad, Jamila, Teemah and Bint enjoyed stories inside the house which attracted the attention of Omar.

The story was told by Bint. She told her two other sisters about her experience with the her intrusive teacher (Mallam Salihu) in school.

This was the story; Bint’s Teacher, Mallam Salihu, asked the class how to say Good morning in French. The class remained silent until Bint answered that Good morning in french is Bonjour. In turn, Bint asked the teacher “how do we say very good in French?” The teacher could not answer it. But to ensure that he doesn’t give an incorrect answer, he went out to call the French teacher to answer the question. The French teacher said that the way to say “very good in French” is “C’est tres bien“. This caused Bint to like the teacher as she looked at the teacher with admiration.

The pupils clapped and sang as they went round Bint for asking a question which a teacher could not answer.

Mum joins the conversation as she notices it’s lively, exciting and full of life. Ummi joining the conversation explained that it was better that the teacher called another teacher who knew it to answer it instead of misleading the pupils by giving an incorrect answer. Bint did not agree to her contribution explaining that her teacher, Mallam Salihu, claims he knows it all.

Countering that, Ummi asked, what if the teacher had told you that au revoir means very good? Meanwhile, it is how to say goodbye until we meet again in French?

While they were still conversing, Omar came in with a good news that he just got admission to Study Law at the Kongo Campus of Ahmadu Bello University, Zaria.

He was interested in a smart phone as a gift for passing and gaining admission in to the University.

Ummi, Omar’s mother, expressed happiness because her son finally got admission to study law, pointing out that Omar’s Dad wanted to study law but it didn’t work out.
Ummi also told Omar that admission is The Life Changer. That is where the title of the novel, THE LIFE CHANGER by Khadija Abubakar Jalli was gotten from.

SEE ALSO

Chapter 5: the life changer

Chapter 6: the life changer

WAEC Syllabus for English (2022) to Read if You Must Pass (Download PDF)

Possible JAMB questions from Chapter one

Summary and possible questions for the life changer
Summary and possible questions for the life changer

1. Who is the author of the book “the life changer”?

Answer: Khadija Abubakar Jalli

2. Who is Omar in the book The Life Changer?

Answer: he is the first child, the only son and his eighteen years old, who just gained admission to study law.

3. What role does Ummi play in the The Life Changer?

Answer: she is the mother of four children, Omar, Teemah, Jamila and Bint.

4. What was Omar interested as a gift if he passed?

Answer: a smartphone to browse.

5. Bint the daughter of Ummi was better off than her mate in which subject?

Answer: French

6. Good morning in French is said as?

Answer: Bonjour

7. What was the reaction of Bint’s  classmate in class?

Answer: they clapped and and sang as they went round about her.

8. “au_reviour” means what in English?

Answer: good bye

9. What job does Ummi’s husband do as a profession?

Answer: He was a banker.

10. At which place was Ummi and her children were while discussing?

Answer: Outside, sitting under the mango tree.

11. Who is Teemah?

Answer: she is the second child in the family

12. How do you say Good morning in French?

Answer: bonjour

13. Who was the youngest among Ummi’s children?

Answer: Bint

14. How old was Bint when he told a story concerning her classroom experience?

Answer: 5 years old

15. What was the family doing when the novel started?

Answer: Waiting for Dad.

16: what caused Ummi to pause and listen to the conversation between Bint and her sisters?

Answer: Because there was something about the laughter that drew her attention.

17. What story was Bint telling her sisters?

Answer: Her encounter with her class teacher.

18. What other word can you use to replace “meddlesome” as used in the novel?

Answer: Intrusive, interfering.

19. Who was Bint’s eldest sister?

Answer: Jamila

20: Omar gained admission to study in which University?

Answer: Kongo campus of Ahmadu Bello University.

21. By what time does Ummi’s husband close work each day?

Answer: By 5pm

22. Where does the title of the book, The Life Changer, come from?

Answer: while Ummi was telling Omar a story and also expressing her happiness for Omar’s admission, he mentioned that admission is THE LIFE CHANGER.

23. Why does Bint’s mom often enter her children’s bedroom without knocking on the door?

Answer: She wanted them to get used to her presence and to always ensure they maintain a good hygiene by keeping their room tidy always.

24: How many credits did Omar get in his WAEC?

Answer: Omar got 7 credits in his WAEC including in English and mathematics at his first attempt.

25. What did Omar demand his siblings refer to him as. 

Omar demanded Teemah and Jamilar call him “My Learned Brother”.

26.nWhat does Omar call Ummi?

Answer: He calls her Mum.

27. What is Ummi’s occupation? 

Answer: Ummi was a teacher.

Summary and questions for chapter 2

Use the link below to read the summary and also answer the questions that follow.

Summary, most likely questions and answers for chapter 2

Summary, Likely Questions and Answers for chapter 3

Tap the link below to read.

Summary, most likely questions and answers for chapter 3

Chapter 4 Summary, possible questions and answers

Tap the link below to read it.

Summary, Possible Questions and Answers for chapter 4

The Life Changer Chapter 6 summary, likely questions and answers

Summary, most likely questions and answers for chapter 6

Chapter 7: The Life Changer Summary, questions and answers

Click on the button below to read chapter seven.

Summary, most likely questions and answers for chapter 7

Summary, Questions and Answers for chapter 8

Summary, most likely questions and answers for chapter 8

Chapter 9: The Life Changer Summary, Likely Questions and Answers

Summary, most likely questions and answers for chapter 9

SEE ALSO

JAMB Syllabus for English Language: Download PDF

JAMB Recommended Topics For Mathematics 2022

Do well to share this post with others. Also drop your questions and comments in the comment section below.

If there is need to reach me directly, simply tap on the WhatsApp link on your screen to send me a message.

8 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *