Chapter 7: The Life Changer Summary, Questions and Answers

Welcome to chapter 7 summary, possible questions and answers for The Life Changer by Khadija Abubakar Jalli. In case you have not read the summary, questions and answers for the previous chapters, click the link below to read them.

SEE ALSO

The Life Changer Chapter 7 summary

The Life Changer chapter 7 summary
The Life Changer Chapter 7 summary, possible questions and answers.

Chapter seven reveals Salma’s encounter with Habib as she falls back into his hands.

Salma, after being expelled, went to Habib to help her influence the examination committee to restore her admission using his influence as a rich politician.

Habib agrees to help and wants to go through a lecturer called Dr. Debo. Due to the previous experience of Salma with Dr. Debo she declines the idea and suggests ‘bribe’ as a means of penetration.

Well, maybe her suggestion was as a result of her view of the Nigerian lecturers as she formerly described them. She describes them as corrupt people who could be bribed with as little amount as 2000 to 3000 Naira. She feels the idea of bribe will work.

Habib accepts to give her some money for the bribe but she will pay back in kind. In other words, she would have to sleep with Habib as a way of paying back the money.

Salma hesitates to give in to that as she already had sexual intercourse with Labaran, Habib’s driver. She sees it as an awful thing to sleep with her boyfriend’s man.

Salma gives in to the request of Habib. Habib gives her some money to give to the chairman of Examination Ethics Committee (EMEC).

Unfortunately, Salma is robbed of the money in a milled way. She mistakenly gives the money to Dr. Kabir who fraudulently misrepresents himself to be the chairman of Examination Ethics Committee (EMEC).

The Life Changer Likely Questions and Answers – Chapter 7

1. Who is Habib?

Answer: Habib is a rich politician who formerly asked Salma out but Salma turned down his proposal.

2. Why did Salma go to Habib?

Answer: Salma wanted Habib to influence the Examination Ethics Committee (EMEC) with his political influence to restore her admission.

3. What is the name of the lecturer through whom Habib wants to influence the committee?

Answer: Dr. Debo

4. Why did Salma reject the option of going through Dr. Debo?

Answer: Because of Salma’s past experience with Dr. Debo.

5. What suggestion did Salma proffer after refusing to go through Dr. Debo?

Answer: She suggests ‘bribing‘.

6. To whom did Salma and Habib plan to give the bribe?

Answer: The chairman of Examination Ethics Committee.

7. Who presents himself as the chairman of Examination Ethics Committee?

Answer: Dr. Kabir

8. Dr. Kabir was actually the chairman of Examination Ethics Committee. True or false?

Answer: False.

9. What does EMEC stand for according to the passage?

Answer: EMEC stands for Examination Ethics Committee.

10. Why do you think Salma suggested bribing as a way of influencing the committee’s decision?

Answer: Because she sees the lecturers as a set of corrupt beings who are ready to accept bribes.

11. Habib gave Salma some money for the bribe. What does Habib want from Salma in return?

Answer: Habib wants to have sex with Salma as a means of getting back his money.

12. Why did Salma hesitate before giving in to the demand of Habib?

Answer: Because she thinks it is unfair to have sex with her boyfriend’s man.

For more details, read chapter seven of the Life Changer.

Lesson from this chapter

This chapter supports the proverb which says “what goes around comes around” which means that if one treats others badly, he/she will also be treated badly.

Salma treated Habib badly and tricked him by giving him Tomiwa’s mobile number instead of hers.

Now, Salma gets back into Habib’s hands. She wants Habib to help her restore her admission. Habib gets what he wants by demanding sex from her before helping her. At that spot, Salma had no other choice than to give in to it.

Always be good to others as you may need them someday.

Read more about the lessons in the novel.

For better understanding, you need to read the complete novel. It will take just few hours to run through it.

Tap the button below to read and download the full book.

Read the Complete JAMB Novel here

You can also read it from chapter to chapter. Read them below

Check back soon for chapter 8 summary, questions and answers.

Bonus for you

Apart from the novel itself, summary and questions, there are other things you need to know about this book to enhance your understanding and to boost your chances of scoring high in JAMB. You can read them below.

If you are a government student, here are the topics you need to read both for WAEC, NECO, GCE and JAMB.

Some of these topics are covered on this website. So, you can always come back here to read them online.

Do well to share this post with others and don’t forget to drop your comments below. Also reach us directly by tapping on the WhatsApp link on your screen.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *