JAMB Biology Questions and Answers for 2022/2023 (CBT)

Greetings and welcome to the 2022 JAMB Biology questions and answers section. It is critical that we discover the strategies and tips that will allow us to achieve good scores on the Jamb 2022 Biology questions.

In biology, the Joint Admission and Matriculation Board (JAMB) has its own set of patterns for asking questions, and understanding these patterns as well as the important themes in biology will aid you in performing well on the exam.

Tips to Score High in Jamb Biology Questions

Study Intensively: It is no doubt that studying hard would make you excel in any examination. You can see study tips here to walk you through.

Eliminate Fear and exam Fever: Fear is one of the things that makes students score low in Jamb exams. Have the confidence that you can do it and score more than every other candidate. Put in your best and leave the rest for God.
Make us of the JAMB Biology syllabus (JAMB Approved Area of Concentration for Biology)

Having said that, let’s move to the main business which Jamb questions and answers.

Today’s JAMB Biology Practice Questions and Answers 2022

2022 JAMB Answers loading…

Note: The questions and answers below are for practice.

1. In the angiosperm, the sieve tube members are living non-nucleated, but they are usually accompanied by

A. Cork cambium

B. Phloem rays

C. Vascular cambium

D. Companion cells

ANSWER: D (companion cells)

2. Abscisic acid is a chemical that prepares plants for JAMB

A. ripening fruits

B. emergence of seedling

C. for leaf fall

D. reproduction

ANSWER: C (leaf fall)

3. In any population, any specific allele will mutate at one time or another, usually to a non-functional or harmful form. The proportion of gametes carrying new mutant alleles of a given locus is called

A. the mutation rate

B. the selection coefficient

C. the relative fitness

D. the lethal genotype

ANSWER: D (lethal genotype)

4. In Mosses, the saprophyte generation is highly prominent producing spores in a cone like

A. gametophyte

B. strobilus

C. antheridium

D. archegonium

ANSWER: B (strobilus)

5. When osmotic acid is boiled with a solution of food substances, it gave a colour black precipitate showing the presence of

A. Fats and oil

B. proteins

C. amino acids

D. starch

ANSWER: A (fat and oil)

6. plants adapted to life in salty march are known as

A. hydrophytes

B. xerophytes

C. halophytes

D. epiphytes

ANSWER: C (halophytes)

7. A circulatory system that does not allow mixing of oxygenated blood in the mammalian heart is referred to as

A. open

B. haemocoelic

C. single

D. closed

ANSWER: D (closed)

8 In a pyramid of numbers, it is common to have with the smallest of individual

A. secondary consumers

B. tertiary consumers

C. primary consumers

D. primary producers

ANSWER: B (tertiary consumers)

9. One of these animal groups contain acoelomate member

A. Mollusca

B. Coelenterata

C. Arthropoda

D. reptilian

ANSWER: B (Coelenterata)

10. A flower that has both stamen and pistil is said to be

A. perfect

B. imperfect

C. pistillate

D. staminate.

ANSWER: A (perfect flower)

11. Sting cells are normally found in

A. flatworm

B. Hydra

C. Snails

D. Paramecium

ANSWER: B (hydra)

12. The annulus of fern sporangium helps in

A. spore dispersal

B. conduction of mineral salt

C. trapping of light energy

D. water retention

ANSWER: A (spore dispersal)

13. The respiratory organ in the land snail is

A. Radula

B. mantle

C. tentacle

D. foot

ANSWER: B (mantle)

14. The gill rakers of fishes take part in

A. feeding

B. respiration

C. swimming

D. diffusion

ANSWER: A (feeding)

15. The element common to protein, carbohydrate, and lipid is

A. hydrogen

B. sulphur

C. Nitrogen

D. phosphorous

ANSWER: A (hydrogen)

16. Which of the following is a plant excretory product?

A. Oil

B. cytokinin

C. resin

D. amino acid

ANSWER: C (resin)

17. Epigeal germination can be found in

A. sorghum

B. maize

C. millet

D. groundnut

ANSWER: D (groundnut)

SEE ALSO: JAMB Economics Questions and Answers (CBT)

18. Which of the following characters is NOT sex-linked

A. River blindness

B. Baldness

C. Haemophilia

D. Colour blindness

ANSWER: A (river blindness)

19. Which of the following diseases can be prevented by inoculation?

A. Syphilis

B. malaria fever

C. tuberculosis

D. acquired immune deficiency syndrome

ANSWER: C (tuberculosis)

20. Nitrogen-fixing micro-organism in leguminous plants live symbiotically in the

A. root nodules

B. tap roots

C. branch roots

D. root hairs

ANSWER: A (root nodules)

21. Frogs and toads are classified together in the vertebrate class as?

A. Aves

B. Reptiles

C. Amphibians

D. mammalian

ANSWER: C (Amphibians)

22. Blood clotting is helped by

A. Na+

B. K+

C. Ca2+

D. Mg2+

ANSWER: C (Ca2+ )

23. On storage, the sweetness of corn is lost. This is because

A. polysaccharide is reconverted into soluble sugar

B. concentration of sugar increases due to storage

C. conversion of sugar to polysaccharide

D. enzymes responsible for the conversion are destroyed

ANSWER: A (polysaccharide is reconverted into soluble sugar)

24. One of these arthropods is a carrier of viruses and other micro-organisms

A. termite

B. Ant

C. Bee

D. flea

ANSWER: D (flea)

25. The enzyme responsible for curdling of milk in infants is called

A. pepsin

B. renin

C. trypsin

D. urease

ANSWER: B (renin)

26. In mammals, the function of sebaceous gland is to

A. produce sweat

B. produce an oily substance

C. secrete water

D. secrete sodium

ANSWER: B (produce an oily substance)

See: How to Check Jamb Result With Phone or Registration Number.

27. movement and positions of the head in man are detected by the

A. Cochlea

B. Malleus

C. Utriculus

D. semicircular canals

ANSWER: D (semi-circular canals)

28. The maize grain is fruit and not a seed because it

A. has a large endosperm

B. is formed from an ovary

C. is a monocotyledon

D. has no plumule and radicals

ANSWER: B (is formed from an ovary)

29. The character by which an organism is recognized is termed its

A. phenotype

B. genotype

C. anatomy

D morphology

ANSWER: A (phenotype)

30. In mammals, stimulus is transferred from the receptor to the central nervous system through the

A. moto neurons

B. effector muscle

C. dendrites

D. sensory neurons

ANSWER: D (sensory neurons)

31. Germinations which result in cotyledons being brought above ground is called?

A. hypocotyls

B. epicotyls

C. epigeal

D. hypogeal

ANSWER: C (epigeal)

32. Which of the food chains are the correct sequences?

A. weeds, tadpoles, beetle, man

B. weeds, tadpoles, fish, beetle, man

C. tadpoles, beetles, weeds, man, fish

D. man, fish, beetles, weeds

ANSWER: B ( weeds, tadpoles, fish, beetle, man)

33. The primary and secondary hosts respectively of bilharzia are

A. fish and man

B. man and dog

C. snail and man

D. man and snail

ANSWER: D (man and snail)

34. The origin of mineral particles in the seed is

A. humus

B. water

C. micro-organism

D. organic matter

ANSWER: D (organic matter)

35. The initial volume of water in bag of dry soil was 50ml and the amount that drained through was 35ml, the percentage water content of the fully soak soil is therefore

A. 46.7

B. 25.0

C. 20.0

D. 30.0

ANSWER: D ( 30%)

36. From the following list of types of mutation, identify the one that is not hereditary

A. genetic mutation

B. somatic mutation

C. germinal mutation

D. gametic mutation

ANSWER: B (somatic mutation)

37. In a cell, digestive enzymes mostly occur in

A. ribosomes

B. lysosomes

C. mitochondria

D. plastids

ANSWER: B (lysosomes)

38. which of the following habitats form the highest diversity of living species?

A. tropical rain forest

B. savannah grassland

C. desert

D. tropical forests

ANSWER: A (tropical rainforest)

39. Lack of protein in the diet of children manifest easily because

A. children do not store up protein efficiently

B. it is difficult for children to chew meat

C. protein supplies energy to the body

D. protein is responsible for growth and repairs

ANSWER: D ( protein is responsible for growth and repairs )

40. Growth response of a plant to light gradient is known as

A. nastic movement

B. geotropism

C. hydrotropism

D. phototropism

ANSWER: D (phototropism)

If you think these JAMB questions and answers on Biology are helpful, please, share them by clicking the Facebook share icon or any of the social media icons below.

SEE ALSO: JAMB Subject Combination For Accountancy

UTME Possible questions and answers 2022 – JAMB

Which of the following food substances is digested in the stomach?

A) Carbohydrate

B) Fats and oil

C) Fats and proteins

D) Proteins

E) Carbohydrates and fats

The conversion of excess amino acids into urea occurs in the

A) Kidney

B) pancreas

C) villi

D) liver

E) spleen

For pollination and fruit formation, the essential part(s) of the flower should be the

A) corolla

B) ovary

C) pistil (gynoecium)

D) ovules

E) receptacle

Which one of the following parts of the mammalian body is most closely associated with the production of urine?

A) Malpighian capsule

B) Urinary bladder

C) Ureter

D) Vas deferens

E) Urethra

A potometer is used to determine the rate at which a shoot

A) respires

B) sucks air bubbles

C) loses weight

D) absorbs water

E) transpires

A green plant growing in a compost pit is feeding

A) holozoically

B) parasitically

C) saprophytically

D) holophytically

E) in none of the above ways

The part of the cell solely responsible for respiration is the

A) nucleus

B) nucleolus

C) mitochondria

D) golgi apparatus

E) endoplasmic reticulum

In anaerobic respiration, glucose is converted to one of the following

A) Carbon dioxide and water

B) Carbon dioxide only

C) Carbon dioxide and alcohol

D) Alcohol and water

E) water and acetic acid

During excretion of urea there is also a corresponding re-absorption of water into the blood. This re-absorption takes place in the

A) uriniferous tubules

B) Bowman’s capsule

C) glomerulus

D) malpighian capsule

E) renal artery

If the bark and phloem tissue of a woody shoot are peeled off by ringing, the whole plant will eventually die because

A) water does not reach the leaves

B) water and salts remained below the ring portion

C) there is a withdrawal of water from the root by soil

D) manufactured food does not reach the roots

E) the roots store too much water

Get More question and answer

Do well to share your thoughts in the comment section below.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *